A tranzakcióanalízis kapcsán rengeteg tévhit kering az emberek fejében. Sokan azt feltételezik, hogy a megközelítés elavult, mert a népszerű könyvek kiadása a témában megszűnt. Azzal is gyakran találkozom, hogy a tranzakcióanalízis terápiás megközelítés és nincs helye a hétköznapi életben, főképp a szervezetekben. Van, aki azt gondolja, hogy a szemlélet túlságosan leegyszerűsítő, mások azt, hogy túl bonyolult.

Ezek valójában nem így vannak. A TA a mai napig egy folyamatosan és intenzíven fejlődő irányzat. Újabbnál újabb könyvek kerülnek kiadásra a témában, csupán – talán kellő szakértő hiányában – nem fordítjuk őket magyar nyelvre. Az alkalmazást tekintve nagyon széles a felhasználási lehetőség: terápia, oktatás, tanácsadás (ami leginkább a coaching megfelelője), szervezetfejlesztés. Megvizsgálva az egyes alkalmazási területeket, hamar rájövünk, hogy nem is olyan nagy a különbség, hiszen ugyanúgy emberekkel foglalkozunk és ugyanazt a TA-t használjuk, csupán a tartalom és a témakör változik a munkánk során. Nem a TA túlságosan leegyszerűsítő vagy bonyolult, hanem az a szakember teszi ezt vele, aki használja, ezért ha ilyen megélésed van, érdemes másokat is „kipróbálni”.  

Én magam leginkább ahhoz vagyok hozzászokva, hogy amikor a munkám során használom, azt a visszajelzést kapom, hogy mennyire hasznos felismerésekkel gazdagodtak általa a résztvevők. 

Nemzetközi közösségekben dolgozva és tanulva tapasztalom, hogy más országokban milyen sokrétűen, rugalmasan és kreatívan alkalmazzák a TA-t, e mellett a tudományos publikációknak és folyóiratoknak folyamatosan szerves részét képezik a TA-s felmérések, kutatások eredményei és a jó gyakorlatok, esettanulmányok megosztása. 

Szívügyemnek tekintem, hogy a TA Magyarországon is elérje azt a reputációt, ami más országokban annyira jellemző rá és, hogy itthon is egy virágzó, professzionális közösség alakuljon ki, ügyfeleink legnagyobb örömére. Ennek érdekében ezen a lapon hozzáférhetővé teszek néhány, általam írt vagy fordított ingyenes anyagot, ami ehhez inspirációként szolgálhat. Ezt a lapot folyamatosan frissítem, így időnként érdemes visszatérned. Anélkül hozzáférsz ezekhez, hogy az adataid megadásával regisztrálnod kellene. Csupán azt kérem, hogy ha hasznosnak találod mindezt, mesélj róluk másoknak is és oszd meg velük, hol találják. Így közösen, együtt sokat tehetünk magunkért és másokért, valamint a TA népszerűsítéséért!

Fontos tudnod, hogy a cikkek elsősorban szakembereknek szólnak. Ha azt keresed, hogy a tranzakcióanalízist hogyan tudod felhasználni a saját életedben, úgy egyéni fejlesztés szolgáltatásomat vagy tréningjeimet ajánlom neked, ahol pont ezt tanulhatod meg. 

Kérdés esetén keress bizalommal elérhetőségeim valamelyikén, vagy foglalj egy ingyenes időpontot a naptáramban.

 

Folyóirat

Az International Journal of Transactional Analysis Research and Practice folyóirat összes évfolyamának absztraktjának magyar verziója

 

Vezetőfejlesztés esettanulmány

Leadership Development: Supporting And Developing Colleagues with transactional analysis approach article – Saját publikáció az IJTARP-ban

Vezetőfejlesztés: Kollégák támogatása és fejlesztése tranzakcióanalitikus szemlélettel. (Az eredeti cikk magyar nyelvű fordítása.) – Saját publikáció az IJTARP-ban

 

TA „iskolák”

Hogyan hat ránk a kontextus, amiben mozgunk? – Kontextuális TA 

Developmental TA – A fejlesztési TA

 

Énállapotok

Külső és belső énállapotok

 

Driverek

Vedd el! – A 6. driver

 

Szervezetfejlesztés

Szervezeti hierarchiák és szervezeti háromszögek – Saját publikáció az IJTARP-ban

Emberek analízise a szervezetekben

Pszichológiai éhségek röviden

Hogyan lesz a pletyka bosszantó jelenségből hasznos szervezetelemzési eszköz?

Pszichológiai távolságok

 

Autonómia

Az autonómia korszerű modellje

A remény visszanyerése a közösségen keresztül

 

Sorskönyv

Sorskönyvi mátrix vs Autonómia mátrix

Történetek a sorskönyv feloldására

 

Pszichológiai játszmák

Pszichológiai játszma-e a háború? 

 

Időstrukturálás

Az időstrukturálás elmélete és időstrukturálás a csoportokban

Néhány ötlet az elmélet felhasználására

 

Stroke-ok

Hogyan használjuk, hogy sikerre vigyük az embereket? 

 

Tudattalan folyamatok

Áttétel, viszontáttétel 

 

Csoportdinamika

C7P7A7 modell a csoportdinamika TA-s elemzésére